Totaal aantal pageviews

donderdag 5 februari 2015

Jezus' doop in de Jordaan: drie dagen feest


De straten van Gondar zijn versierd met groen-geel-rode vlaggetjes. Mensen in witte gewaden lopen op de weg. Timkat nadert. Het feest van Jezus' doop door Johannes in de Jordaan.
 
We hadden al wat meer kennis gemaakt met de Ethiopisch Orthodoxe Kerk in het Tanameer. Op (schier)eilandjes van dit enorme zoetwatermeer, de bron van de Blauwe Nijl, staan namelijk vele kerkjes met kraakheldere muurschilderingen.  Opvallend zijn de invloeden uit het Jodendom. De kerken zijn als kleine tempels met een voorhof, een Heilige en een Heilige der Heilige waarin een replica staat van de Ark van het Verbond. Jongetjes worden besneden en varkensvlees beschouwt men als onrein.  Zowel de zaterdag als de zondag zijn rustdagen. Tegelijkertijd staat Jezus centraal in talloze rituelen, symbolen, gezangen en gebeden. Het keizerlijke bad

Op zondag 18 januari trekt een processie dwars door de straten van Gondar. Het is druk en de zon brandt genadeloos op ons hoofd. Jongens met lange stokken rennen voorbij. Je hoort het ritmisch getrommel naderen. De stoet trekt traag langs. Priesters dragen een replica van de Ark, daarachter volgt een wagen waarop een kaart van Ethiopië is geconstrueerd met een kruik waaruit water wordt gegoten. Stromend water als symbool voor een nieuw begin.

De nacht die volgt is vervuld van gebeden die via luidsprekers over de stad worden uitgegoten. Na een onrustige slaap staan we om vier uur op. Door het nog donkere Gondar rijden we naar het Bad van Keizer Fasilades waar het grote doopritueel zal plaatsvinden. In de duisternis doemen steeds meer mensen in witte klederen op. Een schare die niemand tellen kan. Allemaal op weg naar het Bad. Oude kasteelruïnes en een groot waterbassin.
 
 

Rondom het Bad duren de gebeden en overdenkingen voort tot aan zonsopgang. De morgen wordt wakker gemaakt om kwart voor zeven. Pas na achten wordt het sein tot 'springen' gegeven. Massaal springt men in het water, een jongen klimt daarvoor zelfs in een overhangende boom waar hij spontaan uit valt en daarom als eerste in het water plonst.

 About Jesus!

Persoonlijk vind ik de volgende dag, dinsdag 20 januari, nog indrukwekkender. We zijn dan inmiddels in Lalibela. De plaats waar de beroemde rotskerken zijn en een beekje stroomt dat Jordaan heet.
 
 

Ook hier is een processie. Honderden mensen in de inmiddels vertrouwde witte gewaden dalen een berg af en zingen en dansen midden op de weg. We staan er op een gegeven moment helemaal tussen. De trommels brengen je bijna in trance. Niet meedoen is geen optie.

"Waar zingen ze over?" vraag ik onze gids.
"About Jesus!" jubelt hij.

Timkat. De doop van Jezus in de Jordaan. Kerst verbleekt bij dit indrukwekkende feest.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten