Totaal aantal pageviews

dinsdag 9 april 2013

Monnikenwerk


Langzaam schuifelen mensen de immense, naar wierook geurende, ruimte binnen. Vrouwen dragen hoofddoekjes. Een icoon van Christus wordt gekust. Als je kunt, blijf je staan, want hiermee gedenk je de opgestane Heer. De priesters beginnen met hun gezangen die opstijgen langs de iconostase naar de eeuwenoude koepel van de kathedraal.
 

Het Vriendenweekend bij Beekbergen ging dit keer over 'geloven is monnikenwerk' en daarom waren er geestelijken uitgenodigd uit twee verschillende tradities (Rooms Katholiek en Oosters Orthodox), maar met die overeenkomst dat beiden hun missie als een roeping zien.

Zaterdag bezochten twee 'Blauwe Zusters' ons. De Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, een Rooms Katholieke orde waarbij de nonnen een blauw habijt dragen en daarom  Blauwe Zusters  worden genoemd. Op talloze plaatsen in de wereld, van Stykkishólmur op IJsland tot diep in de jungle van Papoea Nieuw Guinea, doen zij hun sociale werk en proberen iets van het Evangelie tastbaar te maken.

Russisch Orthodoxe kerk, Suzdal, Rusland
 

Op zondag hadden we een Oosters Orthodoxe priester. De bovenste alinea van dit blog is een ervaring van mij uit Rusland, maar ook in Nederland zijn Orthodoxe gemeenschappen. De kerkstroming is ontstaan na de grote breuk met Rome in 1054. Er zijn verschillen: de hemelvaart van Maria wordt bijvoorbeeld niet als dogma gezien, dopen betekent kopje onder (ook voor kinderen) en priesters kunnen trouwen.

Ook hier geldt dat priester zijn een roeping is. In de groepjes na de lezingen spraken we daar over door. Wanneer weet je nu dat God je daadwerkelijk roept? Het is geen vroom verlangen, leren we. Alleen met gesprekken van een goede geestelijke leidsman, veel gebed en geduld kun je de stem van God verstaan. Vooral veel geduld, want met religieuze bevlieging heeft een roeping niets te maken.

En eenmaal met een blauw of zwart habijt als kleding kan iedereen aan je zien dat je een christelijk gelovige bent. Dat schept verwachtingen. Je bent wel in de wereld, maar niet van de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten