Totaal aantal pageviews

dinsdag 6 maart 2012

Veertig dagen vega

Veertig dagen lang groenteschnitzels, kaasburgers of sojaworst.  Een handje noten bij de rijst of een ei bij de aardappelen met sla kan natuurlijk ook. En daarbij een heerlijk mango-peer-sapje uit een goed jaar.

Het is Veertigdagentijd, de vastentijd voor Pasen en iedereen vult dat weer op een andere manier in. De een gaat zo min mogelijk televisiekijken, de ander staat extra vroeg op voor een stil moment met God. Wij hebben besloten geen vlees te eten of alcohol te drinken.  Bovendien lezen we na het eten de Veertigdagenkalender van de Protestantse Kerk: In liefde naar Pasen. Elke dag een stukje proza naar aanleiding van een Bijbelgedeelte, soms een gedicht.

Zo vreemd is het nog niet om op de vegetarische toer te gaan. Carnaval is afgeleid van carne vale dat zoiets betekent als afscheid van het vlees. Veertig is een getal dat veel in de Bijbel voorkomt, denk maar aan het veertigdaagse verblijf van Mozes op de berg Sinai, of de periode dat Jezus in de woestijn was en werd verzocht door de duivel.

De tijd dat vegetarisme uitsluitend bestond uit noten kauwen en worteltaart eten ligt, net als de gehaakte beddensprei  en de bakelieten draaischijftelefoon, al weer ver achter ons.  Tegenwoordig ligt er een keur aan vega in de supermarktschappen, waarbij opvalt dat sommige producten wel heel erg vlees look-a-like zijn.  Vegetarische rookworst, paté, boterhammenworst...het ziet er op de foto als vlees uit, maar het smaakt natuurlijk toch anders.  Waarom niet zelf wat creatief kokkerellen in de keuken? Wat ik bijvoorbeeld erg lekker vind: plakjes courgette door een eimengsel halen, vervolgens met paneermeel bestrooien en dan de koekenpan in.

Die veertig vega-dagen komen we op die manier wel door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten