Neem een goede Chinese basissaus en giet daar een flinke scheut Londen doorheen. Strooi wat brokken New York door het geheel en maak het gerecht af met een heet en vochtig klimaat. Even flink wokken met steile bergen en een weidse baai en voilá, het resultaat is Hongkong.
“This part of China is free,” zegt ons local contact als we na een snelle bootreis vanuit Kanton in Hongkong zijn gearriveerd. Per bus naar ons hotel in Kowloon zie ik ineens overal kerken. Jesus is Lord staat er in neonletters op de gevel van een flatgebouw van tien verdiepingen hoog.
Eén land, twee systemen, aldus de Chinese overheid. In de praktijk heeft de voormalige Britse kroonkolonie een status aparte. In tegenstelling tot China is hier geen visum nodig en je betaalt er niet in yuan, maar in Hongkong dollars. En er is een apart bestuur dat bijvoorbeeld veel vrijer omgaat met godsdienst dan in China zelf.
De oorspronkelijke godsdienst in China is overigens het taoïsme. Misschien tamelijk onbekend, maar als ik zeg dat een van de belangrijkste symbolen van het taoïsme het yin en yang-teken is, zal iedereen met “oh ja…” reageren. Er gaat een complexe filosofie schuil achter yin en yang: iets dat tegengesteld is aan elkaar, vult elkaar ook weer aan. Het ene kan slechts bestaan in relatie tot het andere.
Hoewel Mao Zedong tijdens de Culturele Revolutie veel taoïstische tempels kort en klein liet slaan, mag het taoïsme tegenwoordig weer in toenemende mate. Wij bezochten een tempeltje op het platteland waar offers aan verschillende goden konden worden gebracht, zoals miniatuurversies van Chinese gerechtjes.
De deur voor het taoïsme mag dan open gaan, voor het christendom geldt dit niet. Er zijn officiële, door de staat gecontroleerde kerken in China, maar de boodschap moet onder de ’korenmaat’ blijven: evangelisatie is verboden. Volgens Chinese cijfers zijn er 23 miljoen christenen in de Volksrepubliek en 70% daarvan is vrouw. In werkelijkheid moeten er ruim 100 miljoen christenen zijn en elk jaar groeit dat aantal met ongeveer drie miljoen. Dat aantal is gigantisch groot en let wel: tegen de stroom in.
Op de hotelkamer in Kowloon kunnen we weer BBC World ontvangen.
This part of China is free.
Eén land, twee systemen…
De relatie van China met Hongkong heeft wel iets weg van dat ingewikkelde yin en yang-teken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten