Totaal aantal pageviews

woensdag 22 februari 2017

Het verzinnen van een andere wereld


Het schrijven van fantasy / science fiction vergt een hele andere voorbereiding dan het maken van een op de werkelijkheid gebaseerde roman.  Daten met God en Gewenst Leven speelden gewoon in Nederland af, omstreeks deze tijd of misschien een jaar of 20 geleden, maar bij mijn fantasieën over de planeet Tumerald ben ik bezig een hele andere wereld te verzinnen.



Een groot Yellowstone

De buitenaardse beschaving is ontstaan op een grote maan die rond een Jupiter-achtige gasreus draait. Dat heeft consequenties: de getijdenwerking is er veel heviger dan op aarde. Er zijn zeeën, maar het verschil tussen eb en vloed is enorm waardoor de meeste steden niet aan zee liggen. De vulkanische activiteit is groot, waardoor die hele wereld een groot IJsland of Yellowstone is. Daardoor zien de gebouwen er heel anders uit. Aardbevingbestendige ronde, organische vormen en als de bodem trilt dan scheuren er geen muren, hoogstens drilt je huis zoals een pudding.





Geen fossiele brandstoffen

Er heerst een natuurlijk broeikasachtig klimaat op Tumerald. Fossiele brandstoffen ontbreken. Steenkool, gas en olie: het is er niet, misschien moet het nog ontstaan en leven ze nog in het Carboon. Brandstofmotoren zijn daarom nooit uitgevonden, maar de biotechnologie staat op een zeer hoog niveau. Men heeft dieren zo genetisch gemanipuleerd dat ze ‘verkeersdieren’ gebruiken om mee te reizen over land of in de lucht. Energie verkrijgen ze via geothermische centrales, bliksemtorens of opvangcentrales van kosmische straling. Daar worden kristallen opgeladen waarin je energie kan op slaan. Er zijn dus geen elektriciteitsleidingen, maar je koopt gewoon energiekristallen die je overal mee naar toeneemt.



Stuur me een oogwenkje

Smartphones? Toch een beetje primitief. Op Tumerald heb je oogjes. Knikkervormige doorzichtige bolletjes waarmee je oogwenkjes kunt versturen of oogcontact op afstand kunt onderhouden. Ook gedachten kun je op die manier overbrengen. Zo’n bolletje kan toch wegrollen? Kun je proberen, maar het stuitert net zo hard weer naar je terug, gewend als het is aan je feromonen.



Reizen via een andere dimensie

De grootste prestatie van Tumerald is dat ze interstellaire ruimtevaart kennen. De ontdekking dat ons universum meerdere dimensies kent, had verregaande gevolgen. Via een andere dimensie zijn vele zonnestelsels snel binnen handbereik zonder rekening te houden met de beperking die de lichtsnelheid met zich meebrengt. Op die manier ontdekten ze ook ons. Ze hebben ons een tijdje geobserveerd en kwamen toen tot de conclusie dat wij wilden waren. Bloeddorstige primitieven. Hoog tijd om ons wat beschaving bij te brengen…



De volgende keer wat meer over de cultuur, politiek, religie en de hoofdpersonen van mijn verhaal.

1 opmerking: