Het
was niet helemaal nieuw voor me. In het
Mexicaanse Oaxaca was ooit mijn bord met bonen en kippenvlees bestrooid met
kleine kevertjes. Pootjes, voelsprietjes, alles zag je nog. Specialiteit van de streek.
En
in Namibië kreeg ik gefrituurde rupsen bij de lunch. Het waren net een soort
zoutjes. Hap, krak, slik weg.
Dus
toen ik in mijn supermarkt wormenburgers tussen de slavinken en het gehakt zag
liggen, leek me het geen gek idee ze in het winkelwagentje te doen. De
schnitzels van buffalowormen waren niet echt goedkoop, 3 euro 29, maar voila.
We
zullen er aan moeten wennen: dit wordt het nieuwe vlees-eten.
"Kant-en-klare vleesvervangers", meldt het pakje, maar dat klopt
niet. Buffalowormen zijn de larven van de buffalokever en ook al zijn ze
onherkenbaar vermalen, het blijft vlees. Misschien dat vrijzinnige vegetariërs
ze wel zullen eten.
Voor
het kweken van deze wormen is veel minder landbouwgrond nodig en ook de CO2
uitstoot is een stuk lager, dus draagt dit product bij aan een kleinere
ecologische voetafdruk, aldus de tekst.
Toch
is de ene ethiek de andere niet. Van één koe of varken eten verschillende
mensen. Dit zijn honderden keverlarfjes die door één mens worden geconsumeerd.
Miljarden wormpjes die het slachtoffer worden van een nieuwe bio-industrie.
Het
eten van insecten. Volgens de Bijbel zijn alleen sprinkhanen geoorloofd. Binnen
het Jodendom zal de buffaloworm dus wel niet kosher zijn. Voor moslims geldt
hetzelfde: niet halal.
Twee
tot drie minuten in de koekenpan en de schnitzels 2.0 zijn gaar.
Hoe
ze smaken? Een zweem van een vleessmaak, droog en eiwitachtig. Niet
onaangenaam. Alleen erg voedzaam. Je kunt gerust één schnitzel met zijn tweeën
eten.
Dus
heb je een lege maag? Neem een wormenburger. Een buffalo stilt stevige trek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten