Totaal aantal pageviews

woensdag 4 april 2012

Het ei hoort er helemaal bij

Er valt niet meer aan te ontsnappen. Eind februari waren ze al in de winkels te zien, maar nu regent het Paaseieren. Chocolade eitjes in kleurrijk aluminium verpakt, geschilderde eieren in de etalages.

Er schieten mij de laatste dagen allerlei spreekwoorden te binnen over eieren. Als je voor een appel en een ei de kip met gouden eieren hebt gekocht, moet het een eitje voor je zijn om rijk te worden want zo'n beest legt bepaald geen windeieren. Anderen kiezen echter eieren voor hun geld of moeten over eieren lopen om hun ei kwijt te kunnen raken. Wat was er eerder, de kip of het ei? Wie vindt daarover nu eens het ei van Columbus. Of wil het ei gewoon wijzer zijn dan de kip. Gelukkig is een half ei altijd nog beter dan een lege dop...
                                          Geschilderde eieren, ooit in een Roemeens klooster gekocht.
                                         

Wat heeft het ei eigenlijk te maken met Pasen? In ieder geval veel meer dan een bal en een boom met Kerst. Ik las dat de eierenmanie met Pasen misschien wel zijn oorsprong vindt bij  het traditionele veertig dagen vasten, waarbij de 'preciezen' ook geen eieren aten. Werd het eenmaal Pasen, dan was het eieren verorberen bij de vleet.

Op de Sederschotel vind je echter ook een ei. Hard gekookt en gebraden. Tijdens het Joodse Pesachmaal, de Seder, worden er allerlei traditionele gerechten opgediend, zoals mierikswortel (het bittere kruid), charoset (een zoet mengsel) én een ei dat herinnert aan het feestoffer dat destijds in de Tempel werd gebracht. Het ei is tevens symbool van de triomf van het leven over de dood. Dat is nu precies waar het met Pasen om draait. Het ei heeft dus alles met Pasen te maken!

Eieren verstoppen en laten zoeken dus... En eieren eten: gebakken eieren, geklutste eieren, omeletten, eieren van chocola. Het Paasei hoort er helemaal bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten