Totaal aantal pageviews

dinsdag 28 mei 2013

Zonnige Drie-eenheid


Theologische wiskunde.  Een onbegrijpelijk dogma. Een vreemde Goddelijke formule. De Drie-eenheid is dikwijls stof tot worsteling. God is één, maar toch ook weer drie: Vader, Zoon en Heilige Geest. Afgelopen zondag was het Trinitatis, een dag die in het teken staat van de Drie-eenheid. In tegenstelling tot Pasen en Pinksteren is Trinitatis nu niet bepaald uitgegroeid tot een belangrijke kerkelijke feestdag.

Vroeger, tijdens de catechisatie, vertelde de dominee dat je de Drie-eenheid ook weer niet te letterlijk moest nemen: "God bestaat niet uit drie aardlagen en Hij is ook geen lasagne."

Het blijft vaag. En het helpt ook al niet dat de term in de Bijbel ontbreekt en pas eeuwen na Jezus' geboorte tijdens verschillende kerkelijke concilies zijn vorm kreeg. Weliswaar gebaseerd op Bijbelteksten zoals Mattheus 28: 19 waarin Jezus opdraagt zijn volgelingen te dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige geest.

 

Het helpt misschien wel om God te vergelijken met de zon. De zon is een onmetelijk grote gloeiende gasbol in het heelal die al het leven op onze aarde mogelijk maakt. Maar de zon is ook: lichtstralen door de wolken heen, of heerlijke warmte.

Als iemand zegt: "Ik ga van de zomer met vakantie naar de zon," zal iedereen begrijpen dat die persoon niet per ruimteschip op reis gaat. En als een astronoom uitlegt dat-ie zich bezighoudt met de zon, zal niemand denken dat deze wetenschapper zijn dagen slijt op een zonnig tropisch eiland. En als je collega maandag vertelt dat hij van het weekend heerlijk in het zonnetje heeft gezeten dan reageer je niet met: "Zonnetje! Weet je wel hoe groot de zon is? De aarde valt erbij in het niet, laat staan jij."

De zon als warmtebron, daglicht, vakantiebestemming, hemellichaam...en toch hebben we het over hetzelfde fenomeen. En zo heeft ook God meerdere aspecten en verschijningsvormen.

Ik las ergens een mooie uitleg over de Drie-eenheid. Je hebt God als geheel, maar ook Zijn buitenkant (Jezus) en Zijn binnenkant (de Heilige Geest). Drie verschijningsvormen van de Ene.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten