Totaal aantal pageviews

dinsdag 28 april 2015

Het links-activistische milieu van De Woongroep


Na de succesvolle roman Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, was ik nieuwsgierig naar haar tweede boek: De Woongroep.

Het Zeeuwse platteland heeft plaatsgemaakt voor Amsterdam, ook de personages en het milieu waarin zij opgroeiden zijn helemaal anders.
Na een wat moeizaam begin, begon het verhaal mij te pakken.

Elenoor Jansen heeft een aardige baan als content-manager. Maar, in haar knaagt een zeurend ‘is dit alles?-gevoel’. Haar vriend Erik ziet dat niet zo. Het liefst zou hij met haar gaan samenwonen en een gewoon ‘huisje-boompje-beestje leven’ willen leiden.
 
 

Elenoor kiest echter voor een idealistische woongroep in een voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost. We maken kennis met de bewoners die allemaal iets links-activistisch hebben en zo is er alsnog een link te leggen met Treurs vorige boek. Want was het in het bevindelijk gereformeerde milieu bijvoorbeeld een doodzonde om naar de kermis te gaan, in de Woongroep is het not done om vlees in je koelkast te bewaren. Voedsel dien je uit de vuilcontainer van de supermarkt op te diepen. Bijna bedorven misschien, maar best nog te eten. Tijdens een niet-winkel demonstratie moet het publiek ervan worden overtuigd vandaag niet te consumeren. Iedereen die veel geld heeft, is een kapitalist. Politiemensen zijn fascisten en nazi’s.

De Woongroep maakt duidelijk dat elk milieu en elke levensovertuiging zo zijn ‘regels’ en conventies heeft.
Je merkt dat het Elenoor wel fascineert, maar dat ze toch haar bedenkingen heeft als het idealisme te veel doorschiet naar fanatisme.

Vanaf pakweg de tweede helft van de roman, neemt de spanning toe door allerlei verwachte en onverwachte verwikkelingen.
Treur heeft een beeldende schrijfstijl met veel innerlijke monologen waardoor je je niet alleen met de hoofdpersoon identificeert, maar haar bènt.

De Woongroep biedt een aardig kijkje in de keuken van het idealistische en activistische milieu van deze tijd.

 
De Woongroep / Franca Treur, Prometheus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten