Totaal aantal pageviews

dinsdag 14 april 2015

Christenen in de 21ste eeuw: achterblijvers of voorlopers?


Televisie? Het oog van de duivel.
Internet? Allerlei vuiligheid via een draadje of draadloos, bezoedelt de christelijke gezinnen.
Facebook: veel vrienden, weinig menselijke contacten. Twitter: iedereen schreeuwt maar wat. Linkedin: de grote carrière-show. Instagram: veel plaatjes, weinig praatjes. Tinder: één grote vleeskeuring…
En de kerken? Ze lopen leeg en worden zelfs gesloopt. De laatste kerkganger mag het licht uit doen.


 
De zon schijnt altijd op FB

Het afgelopen Vriendenweekend in Beekbergen had als thema: Christen@2015: Laatste der Mohikanen of Voorloper?

David Sies, baptistenpredikant in Harderwijk, sprak over social media. Bedreiging nummer zoveel voor christenen, of juist een uitdaging? De ontwikkelingen gaan razendsnel, hoe ga je als christen daarmee om? De valkuilen zijn er zeker: de voortdurende behoefte om zoveel mogelijk likes of volgers te krijgen: het verlangen naar bevestiging, erkenning. De zon schijnt altijd op Facebook, in real life loop je door de regen.

Maar er zijn genoeg uitdagingen en kansen: door de social media kunnen we ons eigen verhaal met God vertellen, er zijn nieuwe manieren om gemeenschappen te vormen en via crowdfunding kunnen we zomaar in no time een goed doel verwezenlijken.
 

Laatste der Mohikanen

De tweede spreker was professor Roel Kuiper, bijzonder hoogleraar aan o.a. de Theologische Universiteit Kampen, tevens Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie.

De secularisatie grijpt om ons heen. Een christelijk fenomeen als de zondagsrust, is allang geen gemeengoed meer. Hoe reageer je daar op? Huil je met de wolven mee en denk je: wij zijn de laatste der Mohikanen? Verschans je je achter starre principes? Of ontdek je nieuwe mogelijkheden? Want niet iedereen buiten de kerk is van God of Jezus los.
 

Laat Babel bloeien

Twee Bijbelgedeelten kwamen dit weekend naar voren:
Psalm 137. De ballingen zaten te jammeren aan Babels rivieren. Verlangen naar de goede oude tijd.
Daar tegenover staat Jeremia 29. De profeet schrijft een brief aan de ballingen en roept op niet bij de pakken neer te zitten. Bouw huizen en leg tuinen aan. Trouw met elkaar en krijg kinderen. Bid voor Babel en zet je in voor haar bloei.

Je bent niet van de wereld, maar je bent wel in de wereld. Dus bid voor die wereld en zet je er voor in. Laat de wereld bloeien.
De boodschap voor christenen @2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten