Totaal aantal pageviews

zondag 20 december 2015

Aandacht voor Jezus tijdens het Winterfeest

Misschien komt het er ooit nog eens van, misschien maken we het nooit meer mee: een witte Kerst.
Ach, het lijkt zo romantisch. Een smetteloze witte deken op de daken en in de straten. Sneeuwvlokjes die naar de aarde dwarrelen. En dan luiden de kerkklokken en wordt er devoot ‘Midden in de winternacht’ gezongen.
Sprookjes zijn waardevol en dat moeten we vooral zo houden.
 
De herders bleven mooi binnen
 
De meeste historici en theologen zijn er inmiddels wel over uit: Jezus werd helemaal niet op 25 december geboren. Rondom Bethlehem is het dan veel te koud en het gras is niet meer mals om schapen buiten te houden. Herders die midden in de nacht in het veld de wacht hielden bij hun vee? Die wisten wel beter.
Ook een volkstelling in de winter houden zou niet handig zijn geweest. Sommigen moesten er wel een week voor reizen. Keizer Augustus  was wel zo slim om dat in een ander jaargetijde de organiseren.
 

Geen witte Kerst, wel een dagje een witte zomer in Noorwegen...
 

 
Pompoensoep met paddenstoelen
 
Eind september is de beste datum voor Kerst. Pompoensoep met paddenstoelen als kerstdiner, ik zie het wel zitten. Aan de hand van berekeningen rondom planetaire conjuncties (Ster van Bethlehem) kwam iemand anders nog uit op 17 juni, maar, al struinend over het internet, blijkt 29 september van het jaar 2 voor Christus (!) de beste papieren te hebben. Dan zou de geboorte hebben plaatsgevonden met Joods Nieuwjaar, Rosh Hashannah, ook wel het Feest van de Bazuinen genoemd.
 
Prettig Winterfeest!
 
Misschien is het beter om dat hele kerstgebeuren rond december gewoon af te schaffen en er een Winterfeest van te maken. De winterman (voorheen kerstman) speelt daarin een centrale rol. En natuurlijk staat er een winterboom in onze kamer, met winterlichtjes en winterballen.
Eind september staan de kerken dan uitgebreid stil bij de geboorte van onze Heiland en Redder.
Maar ja.
Aangezien tijdens het Winterfeest de meesten toch een beetje moeten denken aan dat kindje in een voederbak, is het wellicht handig om het zo maar te laten.
Aandacht voor Jezus tijdens het Winterfeest.
 
 
 

3 opmerkingen:

 1. Als we maar niet vergeten wie Hij is en wat Hij heeft gedaan!?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het prima: kerstfeest afschaffen. Ik ben ermee opgevoed dat Jezus geboren is, gestorven, opgestaan en nu in de hemel voorons bidt. Elke dag kun je aan Hem denken. Met Hem leven. Hij is iedere dag bij je, als je met heel je hart in Hem gelooft en Hem aanvaardt als je Messias. Dus ja ... eigenlijk kan je dan ook wel een Jezus feest houden in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Ik vind de boodschap van Kerst vaak zo ver afstaan van het huidige Disney-achtige kerstfeest, vandaag mijn blog. Aan de andere kant: juist met kerst staan veel mensen open voor de betekenis van de komst van Jezus naar onze wereld.

   Verwijderen