Totaal aantal pageviews

woensdag 27 februari 2013

Modern is uit, nieuw is in


Het Nieuwe Werken, Het Nieuwe Leren, Het Nieuwe Rijden...Sinds het begin van de 21ste eeuw is 'nieuw' de nieuwe hype.

Toen ik kind was, gold dat voor de term 'modern'. Moderne mensen (ruimdenkende mensen) wonen in moderne stadswijken (flatbuurten en woonerven) in woningen met modern interieur (strak design, knaloranje behang) en luisteren naar moderne muziek (disco).

Anno 2013 is alles nieuw. Het Nieuwe Werken is zo'n term waar je zo langzamerhand over struikelt. Door de nieuwe informatietechnologie kun je altijd en overal werken waar je wilt. Tik de zoekterm in op Google Afbeeldingen en je ziet dolgelukkige mensen, al luierend op het strand of in een diepgroen weiland, naar een laptop of ipad staren.

En je hebt Het Nieuwe Winkelen, dat doe je online of daadwerkelijk fysiek in de winkelstraat, maar dan met een smartphone in je hand die jou vertelt dat in die winkel de zomerjassen in de aanbieding zijn en dat je je bezoek aan die hippe sushizaak, drie straten verderop, nog maar even moet uitstellen omdat het daar nu veel te druk is.
 
Plateau de Kirchberg, Luxemburg
Er is veel meer nieuw: het al eerder genoemde Nieuwe Rijden (energiezuinig), Het Nieuwe Eten (gezond en met mate), Het Nieuwe Ouder Worden (zo veel mogelijk thuiszorg, zo weinig mogelijk verzorgingshuis). Ik las over Het Nieuwe Vloeken, waarbij oude scheldwoorden moeten worden hergebruikt. Ik moest meteen denken aan kapitein Haddock uit de Kuifje-strips: duizend bommen en granaten!

En ooit gehoord van Het Nieuwe Vrijen? Een esoterische totaalbeleving van het liefdesspel.

Er is één 'nieuw' dat al bijna een eeuw oud is: Het Nieuwe Bouwen. Al in de jaren '20 van de vorige eeuw werd er een bouwstijl ontwikkeld waarbij strakke vormgeving en functionaliteit afrekende met overbodige versiersels en tierlantijnen. Denk aan de Van Nellefabriek in Rotterdam of het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. En sinds die tijd bouwen we hoofdzakelijk nog steeds zo. Tijd dus voor Het Allernieuwste Bouwen?

Misschien is het wel tijd voor Het Nieuwe Leven zelf, maar dat heeft meer met Pasen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten