Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 december 2012

Zoete overvloed


Suikergoed en marsepein, pepernoten en chocolade. Na de Sinterklaas is er weer zoete neerslag op mij neergedaald, als een sneeuwbui in Luilekkerland. De personeelsvereniging van mijn werk deed er dit jaar een schepje bovenop: een grote tas met goedbedoelde zoeternijen: spijskoeken, peperkoeken, een baal kruidnoten, een grootverpakking speculaas,  chocoladeletter, banketstaaf. Alsof brokstukken van het eetbare heksenhuisje uit 'Hans en Grietje' in die tas waren gestopt.
Zoveel kunnen wij thuis met z'n tweeën nooit op, dus ben ik op mijn werkplek als een Zwarte Piet aan het uitdelen en strooien geweest.


 
Een paar weken geleden zag ik de film "58". Een film over de wereldwijde armoede naar aanleiding van Jesaja 58. Zit je met een kast vol overbodige speculaaskoeken, taaitaai  en boterletters, terwijl ter hoogte van de evenaar een vrouw voor een hutje te midden van een droog en stoffig landschap de laatste graankorrels bij elkaar schraapt. Het contrast kan niet groter zijn.

 
Suikergoed en marsepein ontstond in een tijd waarin de laatste oogsten binnen waren gehaald voordat de koude winter aanbrak. Zoet en vet eten gold als goede maagvulling tijdens barre seizoenen. Hiermee kwam je de winter door tot aan de eerste oogsten in het voorjaar. Maar ja, de wereld hier is veranderd. Tegenwoordig kun je in december aardbeien eten uit Argentinië en sperzieboontjes uit Ethiopië. Vet en zoet eten we nu het hele jaar door met alle gevolgen van dien.
Met de Kerst en de jaarwisseling voor de boeg toch iets om over na te denken. Niet alleen nadenken: Gewoon zo weinig mogelijk zoete rommel eten.

 
Nog iets over dat sprookje van Hans en Grietje. Die twee kindertjes waren arm en hongerig en kwamen toen dat peperkoeken huisje van de heks tegen waarvan ze stiekem snoepten. Dat pikte die enge madam niet. Hansje werd gevangengenomen en vetgemest, terwijl Grietje moest werken. Een beetje onze wereld, dat sprookje: armoede, honger, uitbuiting en zoete overvloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten