Totaal aantal pageviews

donderdag 29 november 2012

Als een dief in de nacht


Ze schrikt wakker van de stilte. Want meestal wordt er aan het eind van de nacht onrustiger geslapen en staan er 's morgens vroeg altijd wel een paar op om te gaan douchen. Ze kijkt om zich heen en ziet dat de meisjesslaapzaal helemaal verlaten is. De bedden zijn niet opgemaakt, hier en daar liggen hoopjes kleren en allerlei spulletjes. Het is net of iedereen geruisloos, maar in grote haast, verdwenen is.

Een gierend angstgevoel jaagt ineens door haar heen. Temeer omdat ze, hoewel ze op deze Bijbelschool zit, af en toe twijfelt aan haar geloof. Een liedje van Larry Norman zingt ineens door haar hoofd: There's no time to change your mind, the Son has come and you've been left behind. En ze denkt aan Mattheus 24 vers 40: Dan zullen er twee op het land aan het werk zijn, van wie de een zal worden meegenomen en de ander achtergelaten.
 

Jezus is teruggekomen, denkt ze, en heeft al wie in Hem geloven, mee naar de hemel genomen. Kennelijk is zij gewogen en te licht bevonden en daarom achtergelaten. Het is net als in die film A Thief In The Night waarbij een vrouw wakker wordt en ontdekt dat haar man verdwenen is. Als die vrouw de radio aandoet, hoort ze dat er miljoenen mensen op aarde spoorslags verdwenen zijn.
En ze had het kunnen weten. Ze heeft immers De Laatste Bazuin gelezen, de spannende eindtijd-thrillers van Jerry B. Jenkins en Tim Lahaye. Op de dag van de Opname van de Gemeente van Jezus wordt de wereld ondergedompeld in grote chaos omdat miljoenen mensen in een oogwenk worden meegevoerd naar de hemelse heerlijkheid.

Ze staat op en loopt naar het raam. Een flauw zonnetje beschijnt herfstige bomen. Ze ziet vogels vliegen. Ogenschijnlijk lijkt er niets aan de hand te zijn, maar de wereld staat aan de vooravond van een gruwelijke tijd. Want het zal een tijd zijn van enorme verschrikkingen, zoals er sinds het ontstaan van de wereld tot nu nooit geweest zijn en die er ook niet meer zullen komen (Mattheus 24: 21). Spoedig zal de antichrist zich openbaren, weet ze. Een charismatisch leider die alle wereldproblemen in één klap zal oplossen, maar in werkelijkheid een alleswurgende werelddictatuur zal beginnen.

Ze gaat weer terug naar haar bed en zakt er van ellende in elkaar en kan niet meer ophouden met huilen. Ze is tekort geschoten en achtergelaten. Ze is een van de vijf dwaze maagden die geen reserve-olie bij zich had.

Dan vliegt de deur van de meisjesslaapzaal open.

"Er is er een jarig, hoera, hoera," zingen haar medestudenten in koor. Er worden slingers naar haar toegegooid.

Dat is waar ook, ze is vandaag jarig. Dan is het dus niet waar. Jezus is gelukkig nog niet teruggekomen, denkt ze opgelucht en tegelijkertijd beseft ze dat dit ook weer een vreemde gedachte is. Die Bijbelschool maakt haar nog eens knettergek.

"Ben je niet blij?" vraagt een meisje. "Het lijkt wel of je hebt zitten huilen."

"Iedereen was weg, ik dacht dat de Opname had plaatsgehad," snikt ze.

Iedereen wordt stil.

Dan zegt iemand: "Dan zou je achtergelaten zijn en daar verdriet om hebben? Zelfs als je het even helemaal niet meer ziet zitten, dan nog zal Jezus je altijd blijven vasthouden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten