Totaal aantal pageviews

vrijdag 18 augustus 2017

Nederlanders in Nagasaki

Ook Nagasaki werd getroffen door een atoombom (9 augustus 1945). Hoewel het aantal slachtoffers, net als in Hiroshima enorm was, lag het epicentrum van de explosie ver buiten het centrum van de stad waardoor Nagasaki slechts gedeeltelijk werd weggevaagd.
 

De stad is nu vooral bekend door zijn ‘Hollandse invloeden’. De Nederlanders mochten namelijk als enige westerlingen gedurende twee eeuwen handel drijven met het verder hermetisch afgesloten Japanse Keizerrijk. De Hollanders bouwden een handelspost op een klein eilandje voor de kust: Dejima.
Vandaag de dag is de zee voor Dejima ingepolderd en verstedelijkt, maar de handelspost is vrijwel volledig gerenoveerd. Kleine, Europees aandoende, huizen staan keurig in het gelid. Een levensgrote afbeelding van Nijntje (Miffy) en de Nederlandse driekleur verraden er ons verleden.
 

Er is een opslagplaats voor koper, suiker, het huis van het Opperhoofd en een plantentuin waar op een bordje het lachende gezicht prijkt van prins Willem Alexander toen hij in 1990 hier een boom plantte. De boom is nu - net als Alexander - volwassen.
 
Nagasaki heeft met zijn baaien en omringende bergen een prachtige ligging. De Nederlandse invloed reikt nog verder via de Holland Street waar je afbeeldingen van tulpen in het plaveisel kunt zien.  
Je kunt er zelfs naar Huis ten Bosch. We zijn er niet geweest, want erg duur en behoorlijk ver buiten de stad, maar de Japanners hebben een compleet themapark uit de grond gestampt vol met Nederlandse gebouwen. Een knal-oranje Huis ten Bosch Trein rijdt je er speciaal naar toe.
 

En in het Historisch Museum kom je Nederlandse geschriften tegen achter vitrineglas. Er werd meer gedaan dan alleen handel drijven: Nederlandse wetenschappelijke werken liet men vertalen in het Japans en er werden typisch Japanse planten verzameld. Dat we overal ter wereld kunnen genieten van de hortensia, hebben we aan Nederland te danken dat de plant in Japan ontdekte.
 
Toen een medewerker van het museum er achter kwam dat wij uit Nederland kwamen, gaf hij ons spontaan een privé-rondleiding… 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten