Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 februari 2017

De originele nep van Las Vegas


De highway is een eindeloze zwarte strook door een zinderend desolaat land. Je weet niet meer hoelang je al ‘on the road’ bent, maar ineens zie je een stad aan de horizon verschijnen. Staat daar de Eiffeltoren? Je ziet New Yorkse wolkenkrabbers, een Egyptische piramide… Nee, dit is geen fata morgana. Je nadert de meest bizarre stad op aarde… Las Vegas!

Las Vegas


Al weer meer dan elf jaar geleden bezocht ik de meest krankzinnige vakantiebestemming die er bestaat. Je kunt er een fortuin bij elkaar gokken, maar ook alles verliezen. Hier heerst het kapitalisme in zijn meest rauwe vorm. Niets is er te gek. Om toch een beetje van het imago ‘Sin City’ af te komen vond het lokale bestuur in de jaren ’90 van de vorige eeuw dat Las Vegas niet uitsluitend gokstad moest zijn. Gezinnen met kinderen waren er ook welkom. Wie denkt dat daar ethische motieven aan ten grondslag lagen, heeft het mis. Omdat er meer staten in Amerika overwogen  het gokken te legaliseren, moest de stad wel andere bronnen aanboren en zo werden er gigantische themahotels langs The Strip uit de grond gestampt. Geld speelde totaal geen rol. Parijse straten werd nagebouwd inclusief de Arc de Triomphe en een iets lagere Eiffeltoren dan het Franse origineel. Caecars Palace overtreft het oude Rome, The Mirage toont een namaak vulkaanuitbarsting en in de grote vijver voor het Bellagio dansen de fonteinen. Elvis leeft er nog: het ‘Viva las Vegas’ is niet meer uit je trommelvliezen weg te slaan.  


Het toppunt is The Venetian. In het hotel is een compleet Venetiaans grachtenstelsel gebouwd, inclusief gondeliers. Lange tijd was The Venetian dan ook het grootste hotel van de wereld.
Macau


Zoals te verwachten hebben de Chinezen dat record verbroken. Macau, ooit een Portugese kolonie, is nu een speciale bestuurlijke eenheid binnen het grote Chinese rijk en een goklustige buur van Hongkong. Hier bouwen de ijverige Aziaten Las Vegas na! Op plaatjes zie je alweer een Eiffeltoren, dansende fonteinen en The Venetian, maar dan nog veel groter. Datgene wat de Amerikanen van de Europeanen nabootsten, wordt weer gekopieerd door China.

Ach, geef mij maar die ouderwetse fake, de originele nep van Las Vegas.Toch is The Venetian in Macau nog niet het grootste commerciële gebouw ter wereld. Dat is nog altijd…. onze Bloemenveiling in Aalsmeer.

Holland First!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten