Totaal aantal pageviews

woensdag 9 november 2016

God's unknown country


We make America great again.

Groots was Amerika allang niet meer. Iedereen die weleens door de VS heeft gereisd moet dat toch beamen. En dan heb ik het niet over de weergaloze natuur. Uren rijden zonder een dorp tegen te komen, de watervallen van Yosemite, de adembenemende diepten van de Grand Canyon.

Ik heb het over de metro in New York. Zelden trof ik zo’n achenebbisj bende aan in een wereldstad. Gehannes met tourniquets die het niet goed deden, losse kabelleidingen in aftandse stations.

Borden met ‘Adopt a highway’ langs de snelweg. De overheid heeft er kennelijk geen geld meer voor over om de afgeleefde infrastructuur te herstellen. Armoedige trailer parks in de droge prairie, de dakloze sloebers in de straten van San Francisco, laveloze figuren in katzwijm voor de casino’s van Las Vegas. Financieel totaal geruïneerd. Het zal de omstanders een zorg zijn. Eigen schuld immers. Ieder voor zich en God voor ons allen in God’s own country.

We make America great again. Gaat Trump dat klaarspelen?

Want wil je een supergestroomlijnd metrosysteem met brandschone stations bereizen? Ga naar Peking. Zelfs Moskou heeft het beter voor elkaar. En ook de Europese steden, het Nederlandse openbaar vervoer, de snelwegen….het is het paradijs bij vergeleken Amerika.

Wat zeg je? China en Rusland zijn niet zo democratisch. Ach democratie: moddergooien, scheldpartijen zul je bedoelen.Nee, groots was Amerika allang niet meer.

En, gek genoeg, nog altijd zo oneindig fascinerend. Misschien komt dat omdat het land totaal niet te vatten en te begrijpen is. Het ene uur reis je door een zinderend hete woestijn, het andere uur zijn besneeuwde bergen jouw metgezel. Zelfs na vier weken USA overdonderen de wolkenkrabbers van Manhattan je.

Je krijgt in een restaurant een uitgebreide wijnkaart onder ogen en als je dan eindelijk de keus hebt gemaakt, vertelt men je doodleuk dat dit Navajo-country is. In de hele streek is alcohol nog meer taboe dan in centraal Saoedi Arabië.     

Een Europeaan zal Amerika nooit echt kunnen doorgronden. Acht jaar Obama en nu dus populist Trump.

We make America great again. We zullen hem er aan houden.
2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat als het wat wordt dan is dat dankzij zijn vice president. Die weet namelijk wel van wanten.

    BeantwoordenVerwijderen