Totaal aantal pageviews

donderdag 12 november 2015

De dag waarop je naar de kerk gaat

Klokgelui klinkt over de daken van de stad. Het is stil in de straat, voor de meeste ramen zijn de gordijnen nog dicht. Toch zie je hier en daar groepjes fietsers die op weg zijn. Mensen lopen van hun parkeerplek naar dezelfde bestemming.
De winkels zijn dicht, sloten gisteren tegen een uur of zes al hun deuren.
De kerken daarentegen zijn open en langzaam druppelen steeds meer kerkgangers het gebouw binnen.
 
Gisteren op school
De jeugd joelt wat op het plein voor de kerk. Sommigen hebben een bal bij zich. Een ouder maant om rust: morgen kun je voetballen wat je wilt. Dan zijn er de sportwedstrijden. Ach, ik begrijp de kinderen wel. Gisteren zaten ze nog op school en nu is het de Dag des Heren.
De kerk is inmiddels vol gestroomd. De dienst kan beginnen. De predikant had gisteren nog een trouwerij, nu moet hij al weer een morgendienst leiden. Vanmiddag heeft hij een gastbeurt in een andere stad, maar morgen kan hij gelukkig uitslapen.
 

 
Baantje
Na de dienst is er koffie en thee. Voor de kinderen is er limonade. Iemand vertelt dat hij morgen naar een pretpark gaat met de kinderen. Een ander zegt dat hij op die dag gaat winkelen: eindelijk eens die nieuwe telefoon kopen. Er zijn er ook bij die morgen moeten werken. “Ik heb een baantje bij de supermarkt,” zegt een meisje. “Vroeg opstaan dus.”
 
Na de kerk de kroeg in
’s Middags, rond een uur of vijf, is er een iets kortere kerkdienst. Na afloop gaat veel jeugd uit. Even nog een hapje eten en dan lekker stappen. De kroegen openen hun deuren, het restaurant maakt het terras klaar. Tegen een uur of tien kun je al een beetje chillen in de discotheek, maar na twaalven wordt het pas echt gezellig.
 
Dag van de zon
De volgende dag slapen veel mensen uit, maar anderen gaan sporten. Met grote sporttassen trekken ze naar het veld. De winkels gaan open, de winkelstraten zullen vooral in de middag stampvol zijn. Anderen gaan naar de plas, lekker bakken in de zon. Het is immers zondag, de dag van de zon.
Nog even genieten, want morgen begint de werkweek weer. Je doet je ogen dicht en je weet niet beter of het is altijd zo geweest. Op zaterdag naar de kerk, op zondag lekker doen waar je zin in hebt.
 
Wat zegt de Bijbel?
Je denkt aan Exodus 20: 8-11. Over de instelling van de sabbat. Merkwaardig dat er christenen zijn die daar een ander idee over hebben. Het zijn er niet veel, maar ze noemen zich de Eerstedag Adventisten. Zij gaan op zondag naar de kerk. Niet Bijbels, zou je zeggen. Maar ach, wie ben ik om daarover te oordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten