Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 oktober 2015

Ontbijt zonder ontbijtkoek: vakantie-ervaringen in Nederland


Twee weken Holland. Geweldig naar mijn zin gehad! Overigens klopt de term Holland niet. Dat geldt eigenlijk alleen voor het westen. Je hebt de landsdelen (provincies noemen ze die) Noord- en Zuid-Holland en de rest is geen Holland. Het lage landje aan de zee heet, heel toepasselijk: Nederland.
 


Vestzak-wereldstad
 

Amsterdam is eigenlijk een wereldstad in vestzakformaat. Je kunt er alles aflopen, of je stapt op de tram. En al die kanaaltjes. Met schilderachtige hoge huizen er langs. Uniek!

Krankzinnig is dat Red Light District die ze “Wallen” noemen. Je denkt aan stadsmuren of een burcht, maar het zijn straten waar schaars geklede vrouwen in de etalage zitten. Met maar één doel, natuurlijk. Bij ons gebeurt het allemaal achter fraaie façades, maar in Nederland is het wel heel openlijk, terwijl de Nederlandse vrouwen op zich heel erg geëmancipeerd zijn.

Aan de rand van steden dacht ik een soort sloppenwijken te zien. Kleine houten huisjes met tuintjes er omheen. Maar dat blijken ‘tweede huisjes’ te zijn van Nederlandse flatbewoners die een tuintje willen hebben. Begreep ik.

 
Dutch Mountains 

 
Dat hele Nederland heeft heel veel toeristische attracties, allemaal zeer makkelijk bereisbaar. Heel veel stadjes met kanaaltjes en oude gebouwen. De dorpen zijn een soort mini-stadjes met ook weer overal voorzieningen. Zelfs Chinese restaurants!

Nederlanders zeggen dat hun land vol is. Vind ik wel meevallen. Rijd door de Schermer of de Beemster (dat zijn meren die nu ingepolderd zijn) of Flevoland (een reusachtig binnenmeer dat deels drooggelegd is) en je kan tot de horizon kijken. Alles hartstikke plat. En dan die Afsluitdijk: een enorme, kilometers lange dijk van het landsdeel Noord-Holland naar Friesland. Weidse wateren, imposante wolkenluchten. Ze spreken hier van de Dutch Mountains, die wolkenluchten. Want bergen zijn er niet. Midden in het land, in een gebied dat ze Veluwe noemen, zijn wel wat heuvels, maar veel stelt dat niet voor. Raar is dan weer dat er plaatsnamen zijn met ‘berg’ er in. Bergen aan Zee, Bergen op Zoom, Driebergen. Er is geen berg te zien!
 


Gore zoute dingetjes

 
Het eten is weer een heel verhaal apart. Ze hebben een soort van kruidkoekachtig brood, ‘ontbijtkoek’ noemen ze het. Maar bij je ontbijt krijg je dat helemaal niet. Wel ronde broze crackers waar je kleine stukjes chocola op kan strooien. Er zijn speciale eetlokaaltjes of stalletjes waar je aardappelfrites in een puntzakje kunt krijgen en er zijn eetgelegenheden die zich helemaal gespecialiseerd hebben in pannenkoeken. Zelfs midden in het bos vind je zulk soort restaurants.

Eet niet hun kleine zwarte snoepjes die ze te pas en te onpas aan je uitdelen. Nee, dat zijn geen drugs, maar ‘dropjes’. Gore zoute dingetjes.

 
Zelfredzaam

 
En de Hollanders zelf? Aardige mensen die zeggen waar het op staat. Nooit verlegen om een praatje. De meesten kunnen Engels. Soms wel erg individueel. Zo maakte ik mee dat er een blinde man in de bus stapte. Dat kon je duidelijk zien aan zijn rood-witte stok. Niemand hielp hem naar een plaats. Maar nu komt het… Hij leek dat helemaal niet erg te vinden. Op een of andere manier vond hij zijn weg. Zo is kennelijk Nederland. Zelfredzaam. Ieder voor zich. Behulpzaam, maar niet overdreven.

Een mooi land, dat Nederland. Maar de volgende keer kom ik in de zomer. Want de maand oktober is me te koud!

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten