Totaal aantal pageviews

dinsdag 17 februari 2015

De Hoeders van de Ark


Indiana Jones
 

Na anderhalve dag rijden zien we, in een stoffige vallei, Axum liggen. De stad van vele oudheden en de plek waar volgens de overlevering de Ark van het Verbond zou moeten staan.

De Ark van het Verbond, de gouden kist waarin de twee Stenen Tafelen zijn opgeborgen. Wie op internet gaat speuren waar die Ark gebleven moet zijn, komt al snel in een mystieke wereld vol pseudo-wetenschappelijke verklaringen en complottheorieën. De Ark zou in Egypte zijn, zich onder de Tempelberg in Jeruzalem bevinden of diep in de krochten van het Vaticaan opgeborgen zijn.
 
Axum, de koepel van de Maria van Zion
 

In 1 Koningen 14:25-26 lezen we dat de Egyptische koning Sisak de tempel plundert en alles meeneemt. Waarschijnlijk zal dit Bijbelgedeelte wel de reden zijn geweest dat de Ark in de Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark van regisseur Steven Spielberg, in Egypte wordt opgegraven.

Maar de profeet Jeremia zegt dat er een tijd komt dat de Ark vergeten wordt, niet meer van belang is en ook niet meer zal worden gemaakt. (Jeremia 3:16).

 

Kostbaarder dan goud

 
De stad Axum is niet groot en opvallend is dat de stad zich niet profileert met 'de Ark'. Er zijn nergens commerciële verwijzingen naar. Je vindt er eeuwenoude stèles en vele opgravingen uit de oudheid, waaronder het vermeende paleis van de koningin van Sheba.

Snel de Bijbel er weer op naslaan. Want in 1 Koningen 10 (ook in 2 Kronieken 9) lezen we over het bezoek van de koningin van Sheba aan Salomo. De koningin (in andere geschriften heet ze Makeda) is nogal onder de indruk van deze wijze koning en ze geeft hem een onwaarschijnlijke hoeveelheid rijkdommen uit haar land.
Volgens Ethiopische geschriften had ze een verhouding met Salomo en kreeg ze zelfs een kind van hem. Het staat niet in de Bijbel en toch bleef ik haken bij 2 Kronieken 9:12. Terwijl het Bijbelboek Koningen rept over de 'gebruikelijke geschenken' die Salomo weer aan haar geeft, staat er in Kronieken dit: Koning Salomo gaf de koningin van Sheba alles waar ze maar om vroeg. Hij gaf haar zelfs meer dan zij voor hem had meegebracht. Wat zou er nóg kostbaarder zijn dan al dat goud, edelgesteente, reukwerk en sandelhout? Het leven zelf? Een kind?
De nieuwe Maria van Zion Kerk
 

De Ethiopiërs zijn overtuigd. Het kind van Salomo en Makeda was Baina Lehkem, later Menelik I, de eerste keizer van Ethiopië. In de 20ste eeuw werd zelfs in de grondwet opgenomen dat keizer Haile Selassie een afstammeling was van Salomo.

Menelik zou, toen hij volwassen was, de Ark van het Verbond hebben meegenomen vanuit Jeruzalem naar Axum. Hij had Goddelijke goedkeuring. Koning Sisak heeft daarom tijdens die plundering, de Ark logischerwijs niet gezien.

 

Maria van Zion

 
Vanaf een hoog punt zien we twee kerken liggen. Een heeft een kolossale koepel: de nieuwe Maria van Zion-kerk. De oude Maria van Zion staat er achter. Vrouwen mogen er niet komen. Wij mannen treden verder en worden ontvangen door een aantal monniken en priesters. De Ark zou zich bevinden in het bijgebouw dat we nu voor ons zien. We mogen het gebouw niet naderen. Een priester is voor het leven aangesteld om de Ark te bewaken. Hij mag het terrein nooit verlaten, alles wat hij nodig heeft, wordt hem gebracht.

In een van deze bijgebouwen bevindt zich de Ark van het Verbond

En of de originele  Ark er ook daadwerkelijk staat? Iemand uit onze groep zei: "Waarom moet alles journalistiek of wetenschappelijk bewezen worden? Het gaat om het verhaal en het is een ontroerend en mooi verhaal. De Ethiopiërs zijn tot op de dag van vandaag de Hoeders van de Ark."

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten