Totaal aantal pageviews

donderdag 8 januari 2015

Bewijs het maar


"Wat is voor jou het bewijs dat God bestaat en het geloof klopt?" De vraag werd mij vorige week gesteld en ik moet zeggen dat ik toch niet helemaal wist hoe of ik hierop moest antwoorden.
Ik antwoordde zoiets als  "Als God niet zou bestaan zouden we op een zinloze planeet leven die doelloos rondjes draait om een toevallige zon in een nietszeggend  heelal."
Het was een wat al te filosofisch antwoord en het gesprek waaide een andere kant uit, zoals je wel vaker met gesprekken hebt.


Later vroeg ik me af: kun je bewijzen dat God bestaat? Had Hij de Tien Geboden maar op de maan gegraveerd, dan had je een onweerlegbaar bewijs. Wetenschappers zoeken bewijs, maar moet je geloof bewijzen?

Kun je liefde bewijzen?
De man zegt tegen zijn vrouw: "Ik hou van je." (Meent hij wat hij zegt?)
Zijn vrouw neemt hem liefdevol in haar armen. (Het kunnen ook acteurs zijn.)
Als ze al vijftien jaar bij elkaar zijn heb je toch wel een bewijs van liefde? (Misschien zijn ze uit elkaar gegroeid en gaat een van beide partners vreemd.)

Alleen die man of vrouw zelf kunnen bewijzen dat de ander van ze houdt. Als je in hun hart kijkt, weet je het.

En zo is het ook met God. Hoeveel christenen niet van alles overhoop halen om maar op filosofisch, psychologisch, biologisch en astronomische wijze God te willen aantonen. Er zijn interessante boeken over volgeschreven, maar een ras-atheïst zal alle argumenten fijntjes kunnen weerleggen.

Laat het los die typisch Westerse bewijsdrang. Kijk alleen maar omhoog en ontvang. Als God in je hart woont, weet je dat het allemaal waar is.

Dit had ik moeten antwoorden, maar daar kwam ik dus pas enkele dagen later op.

 

1 opmerking:

  1. Mooie blog. Ik weet vaak veel later een antwoord. Misschien de volgende keer zeggen: mag ik er even over nadenken.

    Ik las dit op een site en vind dat erg mooi: " In mijn leven zijn dingen gebeurd die niet anders verklaard kunnen worden dan door middel van God."

    BeantwoordenVerwijderen