Totaal aantal pageviews

dinsdag 15 april 2014

Rauwe Passie


Een donkere achtergrond, de personen in het licht. Je leest ontsteltenis en leed van de gezichten af. De Passie, het lijdensverhaal van Jezus wordt op een rauwe en realistische manier verbeeld.

De schilderijen van Michelangelo Merisi Caravaggio (1571 - 1610), kortweg Caravaggio genoemd, maken indruk. In Rome hangen zowel in kerken als musea schilderijen van de kunstenaar van donker en licht. Eenmaal terug in Nederland leende ik in de bibliotheek een boek over de Italiaanse schilder.
 


Steeds weer dat realisme. Of het nu gaat om de stillevens met fruit waarin de rotte plekjes zitten of om de kruisiging van Petrus: een oude man die verschrikkelijk lijdt. De geestelijken uit die tijd konden zijn kunst niet altijd waarderen. Zij wilden een heldhaftige Jezus of Petrus, iemand die moedig het lijden tegemoet ging.

Bij de gevangenneming van Jezus in de Tuin van Gethsemane zie je Judas op het punt staan de Meester een kus geven. In de ogen van Jezus staat angst en ook gelatenheid: nu zullen de beproevingen beginnen.

Bij de Kruisafname (schilderij hangt in het Vaticaans Museum, zie foto) is ontreddering te zien. Rouw om de dood van een mens. Niks geen manhaftigheid, maar verdriet.

Eeuwenoude schilderingen, maar ze vertonen nog altijd heel naturalistisch de rauwe Passie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten