Totaal aantal pageviews

vrijdag 4 april 2014

Het kleinste landje van de wereld


Het zou een leuke vraag zijn tijdens een quiz.
Wat is de grootste kerk van Rome? Logisch dat iemand "de Sint Pieter!" zal antwoorden.

Maar, het antwoord is fout. Want de Sint Pieter met het beroemde plein staat niet in Rome, sterker nog de fameuze basiliek staat niet eens in Italië. De grootste kerk van Rome is de San Giovanni in Laterano, ofwel de Sint Jan in Lateranen.
De Sint Pieter staat in Vaticaanstad, een onafhankelijk ministaatje.

 

Ooit was het Pauselijk gebied veel groter, maar toen het koninkrijk Italië in 1870 tot stand kwam, was er geen plaats meer voor een kerkelijke staat. De Paus trok zich mokkend terug binnen de muren van het Vaticaan. Na decennia van gesteggel hakte Mussolini de knoop in 1929 door: Vaticaanstad werd een soevereine staat. De grenzen zijn sinds die tijd vastgelegd en hoewel er af en toe nog gebakkeleid wordt over een smal stukje straat, stap je, eenmaal op het Sint Pietersplein, Italië uit. 

Het kleinste landje van de wereld heeft overigens een van de grootste musea binnen haar grenzen: het Vaticaans Museum. Een complex van paleizen met talloze pronkzalen die uiteindelijk leiden naar het hoogtepunt voor elke kunstliefhebber: de schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.
 
 

Op zondag 23 maart stonden we om twaalf uur 's middags op een druk Sint Pietersplein.

"Buon giorno!" weergalmde het uit de krachtige luidsprekers. Paus Franciscus begon aan zijn wekelijks woordje. Vanuit een raam van het Apostolisch Paleis konden we een speldenknopje ontwaren. Op een gigantisch videoscherm herkenden we hem ook daadwerkelijk.

Het Vaticaan mag dan klein zijn. Van hieruit weerklonk een boodschap voor de Stad en de Wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten