Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 oktober 2012

Paddenstoelen en kabouters


Voor Liesbeth en Willemijn, de twee dochters van Nicoliens zus Martine is het herfstbos één grote speeltuin. Je kunt lekker sloffen door massa's bladeren en er is van alles te vinden: eikels, kastanjes, beukennootjes... En overal verschijnen als bij toverslag paddenstoelen. De tijd is voorbij dat ze er van uitgingen kabouters te zien onder de hoeden van de zwammen, maar paddenstoelen blijven geheimzinnig.

"Zijn het een soort planten, mam?" vraagt Willemijn.

"Nee, eigenlijk niet. Een soort schimmels," antwoordt Martine.

"Hoe planten ze zich dan voort?" wil Liesbeth weten.

"Door middel van sporen, wolken microscopisch kleine zaadjes." Vader Tijs krabt zich achter zijn oren. Hoe was het ook al weer precies? "Gaan we opzoeken", belooft hij.
 

 
Wat mij ook bijzonder intrigeert: waar komt het geloof vandaan dat kabouters in paddenstoelen wonen? Als kabouter zou ik - in navolging van de fantasieën van Rien Poortvliet - toch een hol onder een boom uitkiezen. Zo'n zwam lijkt me nogal klein. Vorst erover heen of een brandende zon en weg is je huisje.

Sommige gemutste bosbewonertjes gebruiken de paddenstoel, met name de vliegenzwam, ook als stoel. Maar, we kennen allemaal het verhaal van de beroemde kabouter Spillebeen die heen en weer zat te wippen waardoor de paddenstoel "Krak" zei.

Enig speurwerk op internet leverde een verbluffend resultaat op. Het hele paddenstoelen - kaboutersprookje is naar alle waarschijnlijkheid te herleiden naar een Nederlandstalig prentenboekje uit 1910, geschreven door een zekere Tante Lize. Ik heb "Onder het zwammenvolkje"  virtueel doorgebladerd en het is erg leuk. Links een rijmpje, rechts het plaatje. Zo lees je over Koning Champignon, Juffrouw Inktzwam en de boze stinkzwamheks. Op een grappige manier worden zo een aantal paddenstoelen behandeld. De kinderwereld was beslist niet saai in 1910.

 

"In de Efteling heb je echt kabouters die in paddenstoelen wonen," roept ineens Willemijn.

"Ja, en je hebt vliegenzwammen waar muziek uit komt," zegt Liesbeth. "We zouden er eigenlijk weer eens naar toe moeten."

"Asjeblieft," zucht Martine. "Daar zijn we twee jaar geleden nog geweest. Kijk hier eens. Het herfstbos is de grootste speeltuin van de wereld."

De meisjes stuiven weer het bos in. Misschien zijn er toch nog kabouters te vinden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten