Totaal aantal pageviews

donderdag 19 april 2012

Drink met een vrolijk hart je wijn

De zaterdagavond voor Pasen was er een Paaswake in de grootste kerk van onze stad. Het Avondmaal bestond dit keer uit het dopen van een hostie in de wijn, op Rooms Katholieke wijze dus. 

Allerlei soorten Avondmaal heb ik gevierd. Staand in een kring,  lopend langs ouderling, dominee of priester, gewoon zittend in de kerkbank. Maar soms ook in de open lucht, waarbij stukken brood door de menigte werden gebroken en uitgedeeld. Een enkele keer ook aan tafels.
                                      Bruiloft te Kana, plafondschildering
Doorgaans wit brood, regelmatig ook matzes dat het meest dicht bij Jezus' Laatste Avondmaal komt. Eén keer maïsbrood, maar dat was een vergissing. Hoewel, het ging die zondag over Midden-Amerika, dus niemand gaf er aanstoot aan.

Soms was er druivensap, meestal rode wijn. Symbool van het vergoten bloed van Christus, maar eveneens symbool van de vreugde, want wijn wordt in de Bijbel vaak met vrolijkheid geassocieerd. Drink met een vrolijk hart je wijn (Prediker 9:7) Wel grappig dat er staat dat je in een vrolijke stemming  moet zijn om alcohol te drinken, dus niet andersom: ben je verdrietig of kwaad, drink dan wijn. De Bruiloft te Kana was een vreugdevol feest en daarom was het ook logisch dat de drank opgewekt vloeide. Jezus deed daar Zijn eerste wonder. De wijn was op: een ramp voor het gezelschap, maar Jezus veranderde water in wijn.

Na veertig dagen vasten dronk ik tijdens de Pasen een aantal glazen rosé.

Lechaim, op het leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten