Totaal aantal pageviews

dinsdag 10 april 2012

Dode Zeerollen op de Dam

Toen, alweer elf jaar geleden, onze vakantie in Israël er bijna op zat, besloten we ter afsluiting het Israël Museum te bezoeken. 's Morgens hadden we ons hotel in de Oude Stad van Jeruzalem verlaten, 's avonds ging pas onze vlucht. Het Israël Museum dus, een gigantisch gebouwencomplex met daarin alle aspecten van het Jodendom.

Ik bezocht vorige week de tentoonstelling Jodendom, een wereld vol verhalen in de Nieuwe Kerk van Amsterdam en daar kreeg ik een déjà vu. Want deze expositie bevat ook allerlei aspecten van het Jodendom. Vele documenten en voorwerpen uit diverse windstreken die betrekking hebben op Joodse feesten of gebruiken van geboorte tot dood en alles wat daar tussen zit: besnijdenis, bar mitswa, sjabbath, huwelijk.

Opvallend zijn de kunstvoorwerpen uit landen die je niet direct associeert met Jodendom: Afghanistan, India, Libië. Je zag eeuwenoude geschriften, soms duizend jaar oud. In het hart van de kerk kon je fragmenten van de legendarische Dode Zeerollen zien. Bijbelboeken, twintig eeuwen geleden opgetekend.

Bijzonder zijn de micrografieën. De documenten bevatten tekst, maar de schrijver zet de letters zo, dat ze sierlijke patronen en zelfs tekeningen vormen. Je mocht er niet fotograferen, maar ik heb nog een souvenir, ooit gekocht in het stadje Safed in Galilea, dat ook zo'n micrografie is. Je ziet Mozes getekend met Hebreeuwse letters.

Wie ook Dode Zeerollen op de Dam wil zien, moet opschieten: de tentoonstelling is er nog tot en met aanstaande zondag 14 april. En anders toch maar naar het Israël Museum in Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten