Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 maart 2011

Uitnodiging tot lezen

In Amerika is het al een bestseller en ook in christelijk Nederland is er sprake van een hot item. Dus kon ik niet achterblijven en las ik de pageturner De Uitnodiging van Paul Young. Tijdloze vragen worden gesteld. Waar was God toen Missy, het dochtertje van de hoofdpersoon van het verhaal, Mack, werd ontvoerd en vermoord? Waarom zoveel pijn en ellende in een wereld die God ogenschijnlijk in Zijn handen houdt?
Mack krijgt enkele jaren na de moord een uitnodiging van God zelf om naar de plaats delict te komen, een verlaten hut in de wildernis. Hij stapt een bovenwerkelijke wereld binnen en ontmoet God hoogstpersoonlijk. God bestaat uit drie joviale personen die er een Bourgondische levensstijl op na houden. God de Vader manifesteert zich zelfs als een zwarte vrouw. Als je een strak omlijnd Godsbeeld hebt, moet je even door de cultuurshock heen, maar dan laat Young God zien zoals we die ons waarschijnlijk nog nooit hebben voorgesteld.

Toch beleeft Mack geen snoepreisje in een verheerlijkt landschap die mij een glimpje toonde van een mogelijk hiernamaals. Want hij worstelt met het Grote Verdriet en zit vol vragen en wraakgevoelens. Je zou kunnen zeggen dat hij een innerlijke genezing meemaakt waarin alles uiteindelijk draait om de relatie met God: zowel met de Vader, als met Jezus en de Heilige Geest.
Het boek gaf mij in ieder geval veel stof tot nadenken. En de laatste hoofdstukken zijn bijzonder verrassend. Enfin, je moet het boek zelf maar lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten