Totaal aantal pageviews

zondag 15 januari 2017

De toekomst van vroeger


Nu er weer een nieuw jaar is begonnen, is het altijd aardig terug te blikken naar de toekomst uit het verleden.



Video verslaat boekenkast



In het prentenboek Hoe zit dat in elkaar (1972), dat ik als kind bijna stuk las, gaat het  laatste hoofdstukje over de toekomst. De schrijvers slaan aan het fantaseren: toekomstige steden zullen door grote doorzichtige koepels worden overdekt zodat het altijd mooi weer is. Regen en gesmolten sneeuw worden opgevangen en voorzien de toekomstige stadsbewoners van drinkwater. Televisie, telefoon en grammofoon worden één communicatieapparaat. Wat dat laatste betreft: onze smartphone lijkt daar inderdaad op.

Er wordt ook voorspeld dat de boekenkast in de toekomst passé zal zijn. Dan hebben we alleen nog maar videotapecassettes.

Tja… die boekenkast staat er nog steeds en de video is inmiddels rijp voor het museum. In 1972 wisten ze natuurlijk nog niets af van internetsites, YouTube, e-readers.


Petronas Towers te Kuala Lumpur, Maleisië. Beslist futuristisch.


Onsterfelijk uit de vriezer



In de Kijk van maart 1977 staat een artikel over het invriezen van mensen. Als je in de toekomst ongeneeslijk ziek wordt, is dat niet langer meer een probleem. Je laat je eenvoudig invriezen en ze ontdooien je wel weer als het medicijn voorhanden is. Het artikel was er al uiterst kritisch over, maar nog steeds spreekt dat invriezen tot de verbeelding.


Interstellair ruimteschip. Verre toekomstmuziek.


Wandelingetje op Mars



De Spectrumatlas van de maan (1969) eindigt met Mars. Met de maanlanding nog vers in het geheugen was het voor de schrijvers eigenlijk een uitgemaakte zaak dat Mars spoedig zou volgen. In de jaren ’80 wandelden de eerste astronauten op de rode planeet.

Uiteindelijk worden er buitenaardse bases gebouwd waar mensen permanent, in toerbeurt, zullen verblijven. Eerst in een baan om de aarde, daarna op de maan en tenslotte gaan we wonen op Mars.

Het International Space Station (ISS) is al een tijdje een feit. Maar ja, de maan en Mars?

De toekomst van vroeger, het blijft grotendeels fantaseren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten