Totaal aantal pageviews

zaterdag 12 maart 2016

Die goeie ouwe televisie

De televisie, wie is er niet mee opgegroeid. Bejubeld en verguisd medium van links tot rechts, van zwaar christelijk tot overtuigd atheïst.
Kauwgom voor de ogen. Het oog van de duivel. De Gooise matras. Het riool van Hilversum. Treurbuis. “En als de wereld is vergaan dan blijft de televisie aan. Dan is het hier een poppenkraam met dooien achter het raam.” (Herman van Veen).
Sinds er televisie is hebben we er een virtuele wereld bij. Matthijs van Nieuwkerk praat ons elke dag bij, met Floortje Dessing bezoeken we de uiteinden van de aarde, we leven mee met sterren en politici.
 
Daarom is het een feest van herkenning om Beeld en Geluid in Hilversum te bezoeken, waar de televisie- en radiojaren in enkele uren aan je voorbij gaan.
In het 3FM-paviljoen reis je terug naar het moment dat je zestien was, posters aan de muur, de tophits uit die tijd. Met een ‘magische ring’ om je vinger en een koptelefoon was dat al een virtuele ervaring op zich.
 
Natuurlijk kun je talloze TV-fragmenten tegenwoordig ook op Youtube vinden, maar het is leuk om de merchandising van vroegere favoriete kinderprogramma’s nog eens te zien. De 3D viewmaster met plaatjes van de Fabeltjeskrant bijvoorbeeld, of het plakboek van Tita Tovenaar.
Vanaf een schermpje legt Paul Verhoeven uit hoe bepaalde scenes van Floris tot stand kwamen in een tijd dat je nog niet kon manipuleren met een computer.
Het podium betreden als een echte showmaster, meerijden in een wilde achtervolgingsscene uit Flikken Maastricht, het NOS-journaal samenstellen… een dagje Beeld en Geluid is goed gevuld en je wordt na afloop ook wel een beetje daas van alle indrukken.
 
Kauwgom voor de ogen? Treurbuis? Ach, zong Doe Maar niet: Hee, er zit een knop op je teevee….
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten